Basis VCA of VOL VCA?

Als je leiding geeft aan medewerkers op een locatie waar VCA verplicht is, is het VOL-VCA certificaat vereist. Dit geldt ook voor zzp’ers. Het VCA Basis-certificaat, ook wel bekend als B-VCA, is voldoende voor alle andere vakmensen die actief zijn in werkomgevingen met verhoogd veiligheidsrisico’s.

Basis VCA certificaat

Met het VCA Basis-certificaat toon je aan dat je basiskennis bezit van Veiligheid, Gezondheid en Milieu ((VGM). Dit houdt in dat je in staat bent om veilig te werken en rekening te houden met zowel het milieu als de gezondheid van jezelf en anderen. Het VCA Basis-diploma is vaak een vereiste om toegang te krijgen tot (bouw)terreinen wanneer je voor een aannemer werkt.

VCA Basis omvat verschillende aspecten, waaronder kennis van wet- en regelgeving, het vermogen om onveilige situaties en handelingen te herkennen en het nemen van preventieve maatregelen om ongevallen te voorkomen. Met het behalen van het VCA Basis-diploma laat je zien dat je de nodige kennis en vaardigheden bezit om veilig en verantwoord te werken in diverse situaties. Het biedt een solide basis voor het waarborgen van de veiligheid en het welzijn op de werkvloer.

VOL-VCA certificaat

Basis VCA of VOL VCA?

Als operationeel leidinggevende op een locatie waar VCA verplicht is, dien je te beschikken over het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA). Met dit diploma toon je aan dat je veilig werkt en oog hebt voor het milieu en de gezondheid van zowel jezelf als de medewerkers aan wie je leiding geeft. Ook als ZZP’er is het noodzakelijk dat je over een VOL-VCA diploma beschikt.

De VOL-VCA cursus biedt een breed scala aan kennis, waaronder kennis van VCA-bedrijfscertificering, (Europese) wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen, het nemen van preventieve maatregelen om ongevallen te voorkomen, het organiseren van toolboxvergaderingen en het opstellen van bedrijfsnoodplannen.

VIL-VCU certificaat

Ben je werkzaam als intercedent of leidinggevende bij een uitzendbureau? Dan moet je in het bezit te zijn van het VIL-VCU diploma (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU). Dit diploma bevestigt dat je op de hoogte bent van de veiligheidseisen die gelden voor personeel bij VCA-gecertificeerde bedrijven.

Het VIL-VCU diploma omvat grotendeels dezelfde kennis als het VOL-VCA certificaat, maar bevat ook specifieke informatie voor intercedenten. Hierbij kun je denken aan wetgeving en verantwoordelijkheden met betrekking tot de relatie tussen ‘inlener – uitzendorganisatie – uitleenkracht’.

VCA certificaat halen?

Wil jij ook een VCA-certificaat of -diploma behalen? Bekijk dan onze cursuskalender hieronder voor alle beschikbare cursuslocaties en cursusdata. Kies de VCA-versie die het beste bij jouw functie en verantwoordelijkheden past en schrijf je vandaag nog in voor de juiste cursus!