Het verschil tussen een VCA diploma en een VCA certificaat
De termen VCA diploma en VCA certificaat worden vaak door elkaar gebruikt wat nog weleens verwarrend kan zijn. Een VCA diploma kun je halen door te slagen voor het VCA examen terwijl een VCA certificaat wordt afgegeven aan een bedrijf dat aan de VCA regelgeving voldoet. Het VCA diploma is dus voor personen en het VCA certificaat voor bedrijven.
Het VCA certificaat
Wanneer je als bedrijf aan potentiële opdrachtgevers wil laten zien dat je veiligheid voorop stelt is het een goed idee om in het bezit te zijn van VCA certificering. Hiermee voldoe je niet alleen aan landelijke regelgeving maar ook aan de Europees gestelde eisen. Daarnaast kun je ook aan opdrachtgevers buiten de grenzen laten zien dat je voldoet aan alle veiligheidseisen.
Voor welke bedrijven is een VCA certificaat bedoeld?
In het kort gezegd is een VCA certificaat bedoeld voor alle bedrijven waar werkzaamheden worden uitgevoerd die een verhoogd risico kunnen opleveren, in een omgeving waar een bepaald risico aanwezig is. Bedrijven die o.a. werkzaam zijn in de volgende branches kunnen voor een VCA certificaat in aanmerking komen:
• Bouwkunde
• Werktuigbouwkunde
• Civiele techniek
• Technische diensten
• Elektrotechniek
• Procesbesturing
Welke certificaat niveaus zijn er?
Er zijn drie verschillende VCA certificaten: VCA*, VCA** en VCA Petrochemie. Het is aan de opdrachtgever om te bepalen welk niveau van certificering nodig is. Een VCA* certificaat is bedoeld voor een bedrijf welke niet de hoofdaannemer is en met minder dan 35 werknemers. Het VCA** certificaat kan worden aangevraagd door een bedrijf dat als hoofdaannemer optreedt en dat meer dan 35 werknemers heeft.
Welke stappen moeten er genomen worden om een VCA certificaat te krijgen?
Er zijn 5 stappen die doorlopen moeten worden om in aanmerking te komen voor een VCA certificering. Deze stappen zijn hieronder in het kort weergegeven:
- vaststellen of je bedrijf voor een VCA certificaat in aanmerking kan komen.
- vaststellen welke van de 3 certificeringen van toepassing is. Dit is afhankelijk van de opdrachtgever.
- het opstellen van actiepunten om tot een VGM–beheersysteem te komen dat aan alle eisen voldoet. Hierbij wordt duidelijk of al aan deze eisen wordt voldaan of welke verbeterpunten er eventueel zijn.
- de verbeterpunten van het VGM-beheersysteem uitvoeren die bij stap 3 zijn vastgesteld.
- de certificering. Je mag hierbij zelf een erkende certificatie-instelling uitkiezen.
Het VCA diploma
Een VCA diploma is bedoeld voor werknemers of leidinggevenden en er zijn in totaal 3 varianten. Het B-VCA diploma betreft de essentiële basiskennis op het gebied van veiligheid en is voor alle werknemers die in een risicovolle omgeving werkzaam zijn. Het VOL-VCA diploma is voor ZZP-ers, en voor leidinggevenden die in dienst zijn van een bouwbedrijf of aannemer. Voor intercedenten en leidinggevenden van uitzendbureaus is er het VIL-VCU diploma.