We hebben de meest veel gestelde vragen over de VCA regelgeving hieronder voor je op een rij gezet. Als je nog een vraag hebt over het VCA diploma, VCA certificering of de VCA cursus naar aanleiding van de informatie op onze website, dan vind je hier wellicht het antwoord.
B-VCA en VOL-VCA
Wordt het VCA diploma internationaal erkend?
Het VCA diploma wordt erkend in de landen waar de stichting SSVV een overeenkomst mee heeft. Momenteel zijn dit Nederland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Belgie. In de landen waar geen overeenkomst mee gesloten is, zal het diploma niet erkend worden.
Heb ik B-VCA nodig om een VOL-VCA diploma te halen?
Dat is niet noodzakelijk. De VOL-VCA cursus kan worden doorlopen zonder dat u in het bezit bent van het B-VCA diploma.
Wat is de geldigheidsduur van een VCA diploma?
Het VCA diploma is 10 jaar geldig en kan niet verlengd worden. Wanneer de geldigheidsduur is verstreken zal het VCA examen opnieuw moeten worden gemaakt.
Hoe kan ik van een werknemer controleren of hij een VCA diploma heeft?
Gegevens over VCA diploma’s kunnen door iedereen worden opgevraagd via de site www.vca.ssvv.nl, dit is het VCA Centraal Diploma Register wat in beheer is van de SSVV. Om te zien of iemand het diploma behaald heeft zijn alleen de achternaam en geboortedatum nodig van de cursist. Nadat het diploma behaald is kan het een aantal weken duren voordat de gegevens in dit register te zien zijn. Door de gegevens op deze site uit te printen kunt u bewijzen dat een kandidaat in bezit is van het VCA diploma.
Ben ik de eigenaar van mijn behaalde VCA diploma?
Nadat u het VCA diploma behaald heeft, is het uw eigendom. Uw werkgever is dus niet de eigenaar van het diploma zelfs als hij de examenkosten bekostigd heeft. Vanaf het moment dat uw handtekening op het diploma is gezet, is het geldig.
Wat moet ik doen als ik mijn VCA diploma kwijt raak?
Om fraude met het VCA diploma te voorkomen heeft de stichting SSVV bepaald dat het maar één keer mag worden uitgegeven. Het is daarom belangrijk om het goed te bewaren.
Bedrijfscertificering VCA *, VCA ** en VCA Petrochemie
Stelt de Arbowet een VCA certificaat verplicht?
Het hebben van een VCA certificaat wordt voor steeds meer bedrijven de norm. Veel regelgeving uit de Arbowet is doorgevoerd in de VCA certificering maar het certificaat zelf is niet verplicht gesteld. Hoofdaannemers en opdrachtgevers kunnen wel een VCA certificaat vereisen van het uitvoerende bedrijf.
Hebben opdrachtgevers de wettelijke verplichting een VCA certificaat te eisen?
Er is geen wetgeving die een VCA certificaat verplicht stelt. Als uw bedrijf een VCA certificaat heeft voldoet u echter wel automatisch aan een aantal regels die in de Arbowet gesteld zijn.
Bepalen opdrachtgevers welk VCA certificaat vereist is?
De opdrachtgever bepaalt welk VCA certificaat vereist is. Het is mogelijk dat hij een strengere of minder strenge certificering vereist dan volgens de regels wordt voorgeschreven.
Is het mogelijk dat opdrachtgevers een VCA certificaat eisen?
Een opdrachtgever is vrij om eisen te stellen wat betreft de VCA certificering en bepaalt ook welk certificaat nodig is. Een VCA* certificaat is bedoeld voor een bedrijf welke niet de hoofdaannemer is en met minder dan 35 werknemers. Het VCA** certificaat kan worden aangevraagd door een bedrijf dat als hoofdaannemer optreedt en dat meer dan 35 werknemers heeft.
Is een VCA certificaat verplicht voor een onderaannemer?
Een VCA certificaat is voor een onderaannemer niet verplicht. Wel heeft een onderaannemer altijd de plicht om aan de gestelde veiligheidseisen en regels te voldoen.
Is het mogelijk dat een ZZP-er een VCA-certificaat krijgt als bedrijf?
Om een VCA-certificering te kunnen krijgen moet aan de VCA Checklist voldaan worden. Omdat deze eisen zijn opgesteld voor bedrijven is het vaak niet mogelijk voor ZZP-ers om hieraan te voldoen. Het is dus theoretisch gezien wel mogelijk voor een ZZP-er om een VCA-certificaat te krijgen maar in de praktijk vaak niet haalbaar. Een ZZP-er kan zijn werkzaamheden uitvoeren als hij in bezit is van een VCA-VOL diploma en een zogenaamde risico-inventarisatie en –evaluatie.
In welke werkvelden wordt het VCA certificaat gebruikt?
Een bedrijf dat werkzaamheden verricht waarbij een bepaald risico aanwezig is, kan een VCA certificaat aanvragen. Het gaat hierbij met name om werkzaamheden in werkplaatsen, fabrieken, projectlocaties en installaties. Dit soort werkzaamheden kunnen o.a. voorkomen in de volgende werkvelden:
- Electrotechniek en procesbesturing
- Bouwkunde
- Werktuigbouwkunde
- Technische diensten
VCA vragen
Is er een leeftijd waarop ik een vrijstelling van de VCA verplichting kan krijgen?
De VCA verplichting geldt voor alle leeftijden en hier zijn geen vrijstellingen voor mogelijk.
Is het noodzakelijk dat mijn medewerkers een VCA diploma hebben?
In het geval dat een opdrachtgever als eis stelt dat uw bedrijf een VCA certificering heeft, zullen al uw operationele medewerkers in het bezit moeten zijn van het B-VCA diploma. Het gaat hierbij om de werknemers die meer dan 3 maanden actief zijn voor uw bedrijf en die directe werkzaamheden voor de opdrachtgever uitvoeren. Verder dienen de leidinggevenden het VOL-VCA diploma in bezit te hebben.
VCA cursus
Waarin verschilt de B-VCA cursus met de VOL-VCA cursus?
Tijdens de VOL-VCA cursus worden alle onderdelen van de B-VCA cursus behandeld, met een uitbreiding van het onderdeel organisatie van veiligheid.
Overige vragen en antwoorden
In welke gevallen is het toegestaan om het VCA logo af te beelden?
Er zijn drie gevallen waarin het VCA logo gebruikt mag worden:
- Afdrukken van het VCA logo op briefpapier wordt toegestaan als uw bedrijf een VCA certificaat heeft. Het gebruik van het logo moet niet de indruk wekken dat het om een bredere scope gaat dan waarvoor de certificering is afgegeven.
- Het VCA logo mag worden gebruikt voor PR doeleinden. Ook hier mag het gebruik van het logo niet de indruk wekken dat het om een bredere scope gaat dan waarvoor de certificering is afgegeven.
- Het gebruik van het logo op de VCA certificaten EN 45012, EN 45013, B-VCA, VOL-VCA en VCU is verplicht.
In elke andere situatie is het gebruik van het VCA logo niet toegestaan, tenzij het SSVV/CCVD-VCA hier schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.
Is het voor mijn opdrachtgevers verplicht om een veilige werkplek te bieden?
Wanneer uw werknemers werkzaamheden verrichten, is het uw verantwoordelijkheid om voor een veilige werkplek te zorgen. In het geval dat deze werkzaamheden voor een opdrachtgever worden uitgevoerd, heeft u hier minder invloed op. Om in dit geval toch voor een veilige werkomgeving te zorgen is de Veiligheids Checklist voor Opdrachtgevers opgesteld. Wanneer u als aannemer besluit om in opdracht van een VCO gecertificeerd bedrijf te werken, bent u gegarandeerd van een hoog veiligheidsniveau.
Heeft u als ondernemer de verplichting om controles uit te voeren op elektrische installaties?
De NEN en de NEN-EN 50110-1 stellen het verplicht om elektrische installaties periodiek te laten controleren. De tijdsduur waarin dit moet gebeuren hangt af van de staat van de installatie. Dit kan variëren van een half jaar tot 7 jaar. Een bedrijf met VCA certificatie moet minstens 1 keer per jaar op de staat van zijn elektrische installaties worden gecontroleerd.
Kunnen medewerkers met een VOL-VCA diploma ook optreden als preventiemedewerker?
De kennis van een preventiemedewerker moet van een dusdanig niveau zijn dat hij risico’s binnen het bedrijf kan herkennen. Er worden echter geen specifieke eisen aan het opleidingsniveau gesteld. Het bezit van een VOL-VCA diploma geeft de preventiemedewerker een goede basiskennis. Afhankelijk van het werkveld van de preventiemedewerker zal besloten moeten worden of zijn kennis en vaardigheden moeten worden uitgebreid.